סדנת פיתוח מיומנויות ניהול היא מסגרת למידה המעצימה ומשפרת את הביצועים וההישגים של צוות המנהלים, של עובדיהם ושל כלל הארגון באמצעות פיתוח יכולות ניהול, הרחבת דרכי פעולה וחיזוק תחושת מסוגלות של המנהלים תוך התייחסות למציאות המורכבת ולסביבת העבודה הדינאמית בה פועלים במנהלים. בכל סדנאות הניהול אנו שמים דגש על תהליך המשלב חקירה והתבוננות אישית על זהות המנהל, רכישת ארגז כלים ניהולי וחיבור מתמיד לעשייה התכליתית. התהליך המשולב עוזר למנהלים להכיר את עצמם טוב יותר כבני אדם וכמנהלים, להבין את ההשפעה שלהם על הצוות והארגון, להרחיב את ארגז הכלים שלהם ולשפר את תפקודם. מניסיוננו, תהליכי פיתוח מנהלים, מייצרים אפקט ארגוני המגביר מוטיבציה ומייצר מחויבות ארגונית חזקה הם בקרב המנהלים והן בסביבתם.
מטרות תכנית לפיתוח מיומנויות ניהול
- שכלול תפיסת תפקיד מנהל בסביבה בדינאמית ומורכבת
- הטמעת כלים ומיומנויות בניהול משימה, בניהול צוות ובניהול עצמי.
- יצירת שפה אחידה ושיטתיות רחבה יותר בניהול הצוותים.
- עלייה במחויבות הארגונית ובשימור מנהלים נבחרים.
תהליך פיתוח מנהלים, מתבסס על מספר הנחות יסוד מרכזיות:
- למידה ושיפור מתמיד - משמעותו של דבר, שלמידה ניהולית היא תהליך מתמשך של למידה מהצלחות, הפקת לקחים, חקר דילמות והתפתחות מתמדת, ללא קו סיום מוחלט. במציאות הניהול של ימינו אין מקום לגישות של "אני כבר מנהל 15 שנה – מה עוד אני יכול כבר ללמוד?" מנהלים זקוקים לערנות מתמדת, מידת מה של ענווה וסקרנות וגישה של היותנו תלמידים חדשים תמידיים.
- למידת עמיתים – בלמידה ניהולית יש מקום לחכמת הרבים וללמידה של קבוצות מנהלים אחד מהשני בעזרת העלאת דילמות, שיתוף מהניסיון ועזרה הדדית
- למידה התנסותית רפלקטיבית - ניהול בסביבה גלובאלית ודינאמית מחייב יוזמה ואחריות. לפיכך, גם תהליכי למידת מנהלים כרוכים באקטיביות ולצד ניתוח והתבוננות. למידה התנסותית רפלקטיבית נותנת מקום רב לעשייה ותרגול במהלך הסדנא ובין המפגשים, תוך חקירת והתבוננות על התהליכים העוברים על המנהל במהלך הלמידה.
- למידה רגשית - רגשות הן חלק אינטגרלי מעולם הניהול ולכן גם חלק מתהליך ההכשרה הניהולית. מנהלים נדרשים להשפעה על הרגשות והעמדות של עמיתים וכפיפים, וזאת ניתן לעשות רק בעזרת יצירת תהודה ברגשותיהם של אחרים.
- מעורבות הארגון – הצלחת תהליכי פיתוח מנהלים מושתתת על מעורבות פעילה של המנהלים הישירים כחלק אינטגרלי מהתהליך ההכשרה. כדי לאפשר למנהלים להתפתח על הנהלת הארגון לאפשר לגמישות מחשבתית, פתיחות להתהוות דפוסים חדשים ודרכי פעולה שונות וכמובן לסייע בחינה מתמדת של ההתקדמות לאור המטרות שהוגדרו.
שלבי עבודה מרכזיים – תמונת מאקרו
שלב 1 - אבחון ארגוני ממוקד:
אנו, באפל יעוץ והדרכה, מאמינים שלכל חברה יש קודים ואתגרים ניהוליים ייחודיים. במטרה להתאים את הפעילות בעלת הערך הרב ביותר עבור המנהלים המשתתפים בסדנא, השלב הראשון יכלול תהליך אבחון. באבחון יזוהו פערים בין מצוי לרצוי בשיטות ובתהליכי הניהול הייחודיים לעולמות התוכן של האוכלוסיות השונות. לאחר שלב האבחון ובהתאם לממצאי התהליך:
- יוגדרו מטרות תהליך ההכשרה
- תותאם התכנית הן מבחינת התכנים והרצף בו יופיעו.
- נבצע תפירה והתאמה את התכנית לשפה, לתרבות ולמאפיינים של כל ארגון.
- נקבע מדדים לבחינת אפקטיביות תהליך ההכשרה
שלב 2 – תוכנית הכשרה במיומנויות ניהול*
התכנית מתמקדת בפיתוח מיומנויות ניהול בשלושה עוגנים מרכזיים:
- ניהול המשימה: מהו ניהול משימה? תפיסת תפקיד המנהל במשימה, עקרונות בניהול משימה וניהול ממשקים, תכנית יעדים ועוד.
- ניהול עצמי: כישורים אישיים ומיומנויות להצלחה בתפקידי ניהול – סגנון ניהולי, ניהול זמן, אינטליגנציה רגשית בניהול ועוד.
- ניהול צוות: ניהול וגיבוש צוות אפקטיבי, חניכה ומשוב, הנעה והובלת צוותי עבודה לרמות הביצוע הגבוהות ביותר.
להלן רשימה חלקית של תכנים
- גיבוש זהות תפקיד: מיפוי מיומנויות, משאבים וכישורים הנדרשים ממנהל בסביבה דינאמית ומורכבת
- בניית חזון ניהולי: זיהוי סגנון ניהולי, ערכים מנחים והצבת מטרות
- עקרונות תהליך ניהולי: אבחון, תכנון, יישום, בקרה ומעקב, הפקת לקחים ועבודה על-פי יעדים ותכנית פעולה
- הנעה חניכה: כלים, תצורות וטכניקות להובלת צוות לעמידה ביעדי הארגון
- אינטליגנציה רגשית בניהול, כישורי תקשורת בינאישית, הקשבה ותמיכה וביטוי אישי אפקטיבי
- כלים להובלת צוותים ממשיים או וירטואליים
- ניהול עצמי וניהול משימה: הקניית כלים מתקדמים לתכנון נכון וניהול זמן אפקטיבי
- כלים לניהול ישיבה אפקטיבית ומהנה
- עקרונות להצגת נושא ולפרזנטציה
- התמודדות עם דילמות ניהולית
מתודולוגיה
התוכנית מתמקדת בהשגת תוצאות והיא בעלת אופי דינאמי וחוויתי עם הפעלה רבה של המשתתפים. במסגרת התכנית ישולבו מנגנונים תומכי למידה והטמעה:
- משימות ומטלות לביצוע- שיינתנו למשתתפים בין מפגש למפגש ליישום (יישום מודלים נלמדים, בניית אירוע לניתוח, הכנת תכנית עבודה ועוד).
- למידת עמיתים – בכל מפגש יוקדש זמן לייעוץ עמיתים על בסיס דילמה שמעלה אחד המשתתפים על בסיס מתודה לעבודת צוותים, לפתרון דילמות וקונפליקטים מהשטח.
- תרגילים חוויתים - להעצמת חווית הלמידה בשילוב התנסויות מדיסיפלינות אחרות כגון תיאטרון, תנועה ועוד.
- סימוליציות – לתרגול התמודדויות עם סיטואציות ניהוליות מורכבות וקבלת משוב אישי
- ערכות תכנים מקצועיות – המסכמת את עירי התכנים בכל מפגש
- תעודה: בתום התכנית תוענק למשתתפים תעודה.
שלב 3'- תהליך הטמעה ויישום בשטח
לצד מפגש ההנחיה מומלץ לשלב תהליך של ליווי אישי של המנהלים להטמעת המיומנויות הנלמדות בשטח. זאת על מנת לסייע להם ביישום מהיר יותר של הכלים שנרכשו בכיתה, בסביבה הטבעית. תהליך ההטמעה יכלול מפגשי חניכה אישיים, שבהם נבצע תצפית על אופן יישום הכלים, נסייע בהתמודדות עם דילמות ניהוליות וניתן פידבק על היישום בשטח. המבנה המומלץ הוא בנק של שעות ליווי אישי שיחולקו לפי הצורך בין המנהלים
שלב 4'- בחינת אפקטיביות תהליך ההכשרה
בתום תהליך ההכשרה יתבצע תהליך של הערכת אפקטיביות תהליכי ההדרכה לפי פרמטרים עליהם נסכים מראש: כגון שביעות רצון משתתפים, מדידת הלמידה, בחינת היישון יישום תוצאות בשטח לאור זמן
|